A raktározás lehetőségei

Ha azt mondjuk, hogy raktározás, elsőre talán mindenki hatalmas csarnokokra asszociál, ahol különféle állványok sorakoznak és szinte megállás nélkül jönnek-mennek a targoncák. Ám a raktározás jelenthet egyszerűen csak tárolást is, ehhez pedig nem kell beláthatatlan méretekben gondolkodni, sőt, még csak nem is kell cégekre korlátozni az érintettek körét. Az értékeit mindenki szereti biztonságban tudni, ezért nem túlzás azt állítani, hogy bárkinek, bármikor szüksége lehet egy raktárhelyiségre, amit hosszabb-rövidebb időre a magáénak tudhat.

Raktározás a hazai és nemzetközi gyakorlatban

Az úgynevezett önkiszolgáló raktározás hazánkban viszonylag újnak számít, az első ilyen célú létesítmény nagyjából 10 évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit. A szolgáltatás rövid idő alatt népszerűvé vált, és ma már magánszemélyek, vállalkozások egyaránt előszeretettel élnek a lehetőséggel. Külföldön azonban már régóta elterjedt ez a raktározási koncepció, a világ számos pontján ismerik és használják a magánraktárakat, melyek száma ennélfogva gyors ütemben növekszik.

Már az ókori Kínából is vannak feljegyzések hasonló céllal létrejött közösségi helyiségekről, azonban a modern kor teremtette meg az igazi igényt az önkiszolgáló raktározásra. Körülbelül fél évszázada vannak magánraktárak az Egyesült Államokban, ahol annyira elterjedt ez a koncepció, hogy egy becslés szerint 0,7 bérelhető négyzetméter jut minden állampolgárra. A raktározás ilyen formája Nyugat-Európában is népszerű, a magánraktárak számát tekintve élen jár Nagy-Britannia, de Spanyolországban, Németországban, valamint Franciaországban is egyre több ilyen létesítmény működik. A magánraktárakra elsősorban nagyvárosokban, illetve azok környékén van igény, ahol a népsűrűség és a tárolásra szolgáló helyiségek aránya megbillen. Könnyen beláthatjuk, hogy az egyre szaporodó társasházakban nincs megteremtve a lehetőség a praktikus tárolásra, a vállalkozásoknak pedig kétségkívül nem éri meg egy komplett épületet bérelni erre a célra.

Miért olyan népszerűek a magánraktárak?

A magánraktárak kézenfekvő megoldást jelentenek olyan esetekben, mint a lakásfelújítás, külföldre költözés, szezonális tárgyak tárolása, öröklés vagy éppen irodai helyhiány. A raktározásnak ez a módja nem csak egyszerű és kényelmes, de ezen felül ráadásul teljes mértékben egyedi igényekre szabható. Mindenki akkora helyiséget bérelhet, amekkorára szüksége van, és nem csak ideiglenesen tárolhatja értékeit a raktárban, hanem akár éveken át. Hozzá kell tenni azt is, hogy a bérlés időtartamának növekedésével általában kedvezmények is járnak, tehát nem csak lehet, hanem érdemes is hosszabb távban gondolkodni, ha valakinek erre van szüksége. Az önkiszolgáló raktározás egy biztonságos, rugalmas megoldást jelent egy sokakat érintő problémára; a helyhiányra, ebben is érdemes azonban megfontoltnak lenni és bevetni néhány praktikát.

Hogyan lehet tökéletesíteni a raktározást?

Bár erre is van lehetőség, a legtöbben nem csak néhány hétre bérelnek raktárhelyiséget, hanem több hónapra. Mivel a saját raktárában minden bérlő kedve szerint rendezheti el a holmiját, érdemes kialakítani egy saját koncepciót a tárgyak rendszerezésére. A raktározásnak vannak bizonyos íratlan szabályai, mint például az, hogy a ritkábban használt tárgyak belülre kerülnek, a nehezek alulra, a törékenyeket pedig célszerű külön becsomagolni. Jó, ha feliratokkal vagy színekkel vannak jelölve a dobozok, de akár egy teljesen egyedi rendszert is ki lehet alakítani, hiszen ahány bérlő, annyi féle logika. Érdemes egy kis időt és energiát fektetni a rendszerezésbe, ezzel ugyanis senki más nem nyer, kizárólag maguk a bérlők, akik a saját dolgukat könnyíthetik meg ilyen módon.

Ha Ön praktikus megoldást keres tárolási problémáira, nálunk jó helyen jár! Raktárhelyiségeink többféle méretben állnak rendelkezésre, melyekhez saját lakatot és kulcsot, igény szerint csomagolóeszközöket is biztosítunk. Maximális biztonság, könnyű megközelíthetőség és kedvező díjszabás várja Önt is, ha a Private Depot Magánraktár mellett dönt!

Share Button

Elérhetõségek
+36 70 944 8080
+36 23 412 222
info@maganraktar.com